Un diari personal de les meves coses i del món

divendres, de maig 13, 2005

Maresme.
L'Arborètum de Cabrils tanca per desavinences entre l'Ajuntament i l'entitat que ho porta

El parc que fa obrir fa 10 anys mostra 160 espècies autòctones d'arbres que es poden trobar a CatalunyaELENA FERRAN.

L'Arborètum de Catalunya que fa deu anys va obrir les portes a Cabrils ha anunciat que tanca. L'entitat Natura, responsable de la gestió del parc, que és propietat municipal, culpa l'Ajuntament de fer-la fora sense donar-li cap explicació. L'alcalde, Joaquim Colomer, assegura que l'Ajuntament no estava content amb el servei i es compromet a tornar obrir el recinte aquest estiu i «fer-ho millor». L'Arborètum està considerat una reserva natural on es poden contemplar totes les espècies d'arbres de tot Catalunya. El recinte, amb uns 2.500 arbres, ha estat visitat durant aquests anys per 25.000 escolars.

L'anunci del tancament de l'Arborètum de Catalunya a Cabrils ha agafat per sorpresa la comarca, que està pendent des de fa mesos d'un altre recinte singular com és el Parc de les Aus. El director de l'Arborètum, Oriol Bassa, lamenta que l'Ajuntament els faci fora sense donar-los cap raó. Segons explica, des de fa mesos miren d'esbrinar, sense èxit, quines són les intencions de l'Ajuntament després que no els hagin renovat la concessió per gestionar el recinte. El director del parc reconeix que les relacions amb el consistori mai han estat bones i que pleguen «fastiguejats».

Obrir a l'estiu

L'alcalde, Joaquim Colomer, coincideix a dir que mai hi ha hagut bona entesa amb aquesta entitat i sobretot amb el director. Tot i això, hi afegeix que l'únic motiu per no renovar el contracte és que no estan contents de la feina feta per aquesta entitat, amb qui assegura que no hi ha hagut manera de reunir-se des que els van comunicar que havien de plegar. Colomer va assegurar que el parc es tornarà a obrir aquest mateix estiu i amb un millor servei. Segons l'alcalde, és criticable que el recinte no estigués obert sempre, i que entre setmana s'hagués de reservar hora. «Volem que tothom pugui entrar quan vulgui a visitar el parc. S'han invertit molts diners i no s'hi ha tret prou rendiment», lamenta.Les arbredes monumentals que hi ha al recinte i tota la vegetació està protegida i es mantindrà intacta. El que no està tan clar és que es mantingui el mateix nom del parc. Segons l'alcalde, anomenar al recinte Arborètum de Catalunya era «molt agosarat» tenint en compte els serveis que es prestaven. La intenció és convertir el parc en un centre de natura. Es vol que des de dins el recinte es doni una porta d'entrada al parc Serralada Litoral.L'Ajuntament mantindrà amb l'Associació de Defensa Forestal el conveni perquè continuï ocupant un espai de la masia per fer-hi activitats com fins ara.