Un diari personal de les meves coses i del món

dimarts, d’agost 31, 2004

El vel un problema greu a França

Això de França i la prohibició del vel a les escoles portarà cua ..El govern francès no cedeix i els segrestadors prolonguen l'ultimàtum vint-i-quatre hores.
Els ostatges demanen en un vídeo la derogació de la llei que prohibeix l'ús del vel

URE COMAS .


La cadena per satèl·lit Al-Jazeera va anunciar ahir a la nit que els segrestadors dels dos periodistes francesos havien prolongat vint-i-quatre hores l'ultimàtum que vencia ahir al vespre. La mateixa emissora va difondre un vídeo dels dos periodistes que feien una crida a manifestar-se en contra de la llei de la prohibició del vel. Tot això, hores després que el govern francès hagués anunciat la seva fermesa en començar a aplicar la llei laica dijous mateix -quan comenci el curs escolar- i que la diplomàcia francesa s'hagués mobilitzat per intentar alliberar Christan Chesnot i Georges Malbrunot.

«Instem el poble francès a sortir a manifestar-se per reclamar l'anul·lació de la llei de prohibició del vel perquè la nostra vida està en perill», declarava un dels dos periodistes en el vídeo difós ahir a la nit per Al-Jazeera. L'emissora de Qatar també anunciava que l'Exèrcit Islàmic a l'Iraq havia allargat 24 hores l'ultimàtum donat al govern francès per anul·lar la llei.
Malgrat les pressions, ahir al matí el portaveu del govern francès va anunciar que la llei, aprovada al març, «s'aplicarà tal com està previst» en l'inici del curs escolar.

Mobilitzar la diplomàcia
França va mobilitzar ahir la diplomàcia i va enviar el ministre d'Afers Estrangers francès, Michel Barnier, a reunir-se a Egipte amb el seu homòleg egipci, el responsable de la Lliga Àrab, un líder sunnita que ha criticat fortament la llei sobre el vel i el cap dels serveis secrets d'Egipte. Posteriorment, es va dirigir a Jordània. La gira, segons els analistes, és per activar les xarxes àrabs, aïllar els segrestadors i recordar l'oposició de França a la guerra de l'Iraq. Mentrestant, l'ambaixador francès a l'Iraq es reunia amb clergues sunnites, ja que el grup segrestador és de creença sunnita. I, dins de l'Estat francès, el govern -amb el suport dels líders dels partits de majoria conservadora governant i de l'oposició d'esquerres- donava una mostra d'«unitat nacional» i milers de manifestants demanaven a París l'alliberament de Christian Chesnot i Georges Malbrunot que treballen per a Radio France International, i Le Figaro i Ouest France, respectivament. Els periodistes van ser segrestats fa deu dies Fins ara, cap segrest a l'Iraq havia tingut una reivindicació aliena al conflicte que viu el país