Un diari personal de les meves coses i del món

diumenge, de juny 20, 2004

El Sant Ramon torna a navegar

A punt per fer-se a la mar!

Demà el Sant Ramon, el vaixell de vela llatina més antic de Catalunya, serà beneït a Vilassar de Mar just abans d’instal•lar-se al Port de Mataró

per M.Coll - 18/06/2004 8:07

L'embarcació completament restaurada.
Després de dos anys, el vaixell Sant Ramon (1904), l’embarcació de vela llatina més antiga de Catalunya, ja està completament restaurada per a fer-se a la mar. Per celebrar aquest fet, Bricbarca de Vilassar de Mar, entitat promotora d’aquesta iniciativa, ha organitzat per demà una gran festa de benedicció del vaixell. Acompanyat per un nombrós número d’embarcacions, totes elles partíceps a la III Trobada d’Embarcacions de Vela Llatina, acompanyaran el Sant Ramon del Port de Mataró fins a Vilassar de Mar.

Aproximadament a les 11 del matí, començarà una cercavila des de diferents punts d’aquesta localitat la qual confluirà a davant de l’Ajuntament. A la 1 del migdia tindrà lloc la benedicció dels vaixell, tal i com marca la tradició maresmenca del segle XVIII, per tant, no faltarà la benviguda als patrons,l’aigua beneïta del capellà, el tros de bacallà i el raig de vi, elements que pronostiquen una bona pesca. Al migdia es concentraran les barques de vela a l’Espigó de Garbí i durant tota la tarda i fins a la mtjanit al Passeig Marítim si ubicarà un Mercat d’Oficis del Mar, una sessió de cinema mut amanitzat amb una banda de jazz i una mostra gastronòmica.

Diumenge, la festa del Sant Ramon arribarà a Mataró, ja que és en aquest port on amarrarà el vaixell. Aquí, la festa també començarà a les 11 del matí amb una visita a bord de l’embarcació, una actuació de l’Agrupació Musical del Maresme, una degustació gastronòmica i, ja al final de la jornada, una cantada d’havaneres.

Amb aquesta colla d’actes, Vilassar de Mar i Mataró donaran la benvinguda al Sant Ramon. Una embarcació, construïda a Campello (Alacant) el 1904, i que ha estat recuperada per l’entitat Bricbarca amb la intenció de fer a bord a partir d’aquest estiu diverses activitats lúdico-culturals, com per exemple, cursos de navegació, didàctiques escolars sobre la mar o reconeixements d’estels, entre altres. Amb dos anys de treballs el vaixell a quedat com nou: s’ha canviat el motor, per a poder sortir i entrar a port, s’han fet veles i màstils nous, s’ha treballat la fusta i s’ha condicionat l’interior, entre altres feines.